Przepisy na sałatki na grilla

Sezon na grilla trwa od wczesnej wiosny do późnego lata. Wielu z nas bardzo ceni sobie tę formę spotkań towarzyskich nie tylko ze względu na letnią atmosferę, ale także ze względu na smak dań. Grillowane dania smakują wyśmienicie i kojarzą nam się z wakacyjną beztroską. Podstawą są oczywiście mięsa, ale żeby urozmaicić grillowe menu dobrze jest przygotować jedną lub dwie sałatki. Warzywa smakują najlepiej właśnie latem, więc możliwości jest bardzo dużo. Sprawdź nasze propozycje na pyszne sałatki na barbecue!

Sałatka z ziemniaków

Składniki:

– 1 kg ziemniaków gotowanych w mundurkach,

– 3 jajka ugotowane na twardo,

– 4 – 5 sztuk ogórków kiszonych,

– 1 średnia cebula,

– ½ pęczka pietruszki,

– 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

– majonez, sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki, jajka, ogórki oraz cebulę pokrój w kostkę. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj z majonezem. Sałatka doskonale sprawdzi się nie tylko na grillu, ale także jako lunch czy kolacja na co dzień.

Sałatka z serem feta i papryczką chili

Składniki:

– ½ opakowania mixu sałat,

– ½ opakowania rukoli,

– 100 g sera feta,

– pomidorki cherry,

– 1 papryczka chilli,

– garść ziaren słonecznika.

Sos: 3 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, sok wyciśnięty z połówki cytryny, 1 łyżka musztardy chrzanowej.

Wyłóż na talerz mix sałat oraz rukolę. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta i pomidorki koktajlowe, posyp pokrojoną w plasterki papryczką chili. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika, dodając pod koniec odrobinę masła i szczyptę soli. Posyp nimi sałatkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polej sałatę.

Sałatka makaronowa z rukolą i suszonymi pomidorami

Składniki:

– 1 opakowanie makaronu wstążki,

– 200 g suszonych pomidorów z zalewy,

– 200 g sera feta,

– ½ opakowania rukoli,

– garść prażonych ziaren słonecznika,

– sól i pieprz do smaku.

Makaron ugotuj al dente, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz uprażony słonecznik. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rukolę i pokrojony w kostkę ser feta. Delikatnie wymieszaj.

Sałatka z kaszy bulgur

Składniki:

– 1 szklanka kaszy bulgur,

– 2 pęczki posiekanej natki pietruszki,

– 3 drobno posiekanej dymki,

– 20 drobno posiekanych liści mięty,

– 3 drobno pokrojone pomidory,

– sok z 1 cytryny,

– 4 łyżki oliwy,

– sól i pieprz do smaku.

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Dodaj oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj dymkę, pokrojone pomidory, posyp natką pietruszki oraz posiekaną miętą, całość wymieszaj.

Kolorowa sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki:

– 1 średnia kapusta pekińska,

– 1 marchewka,

– 1 papryka szpiczasta,

– ½ pęczka koperku,

– 1 puszka kukurydzy konserwowej,

Sos winegret: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu (jeśli nie masz możesz użyć cukru białego lub trzcinowego), 2 łyżki octu balsamicznego, szczypta ziół prowansalskich, sól do smaku.

Kapustę pokrój w cienkie paski, marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, paprykę pokrój w drobną kostkę. Całość wymieszaj dodając posiekany koperek i kukurydzę. Przygotuj sos i polej nim sałatkę. Smacznego!