Olej z krokosza-właściwości znane od stuleci

Krokosz to piękny pomarańczowy kwiat, z którego pozyskuje się olej o wielu korzystnych dla zdrowia i urody właściwościach. Jego historia jest bardzo długa, bo sięga aż starożytnego Egiptu, gdzie po raz pierwszy doceniono odżywczą moc tej rośliny. Dziś olej z krokosza można spotkać przede wszystkim w profesjonalnych kosmetykach do pielęgnacji, np. Botanicals Fresh Care od L’Oréal Paris. Przedstawiamy wszystkie cudowne właściwości oleju z krokosza i podpowiadamy, kiedy naprawdę warto skorzystać z jego odżywczej mocy!

Olej z krokosza barwierskiegowłaściwości

Krokosz, uroczy kwiat o pomarańczowym odcieniu, to jedna z najstarszych roślin uprawnych znanych człowiekowi, której cudowne właściwości odkryli Starożytni Egipcjanie – krokosz bogaty w olejki pełne odżywczych lipidów był przez nich wykorzystywany przede wszystkim jako odżywcza maść do ciała. W Starożytnym Egipcie stosowano go również do produkcji barwników i girland, które odnaleziono później w grobowcach faraonów.

Dziś krokosz barwierski uprawia się w wielu miejscach na świecie, a pozyskiwany z niego olej docenia się przede wszystkim za dużą zawartość witaminy E, kwasów omega 6 i 9, błonnika oraz fakt, że jest w 100% biodegradowalny i odnawialny.

Olej krokoszowyzastosowanie

Krokosz barwierski to roślina uniwersalna o wszechstronnym zastosowaniu – wykorzystuje się ją m.in. jako barwnik spożywczy, przyprawę czy środek o właściwościach leczniczych. Najbardziej znane są jednak odżywcze właściwości oleju z krokosza, które wykorzystywane są przy produkcji kosmetyków lub walki z różnymi problemami skórnymi. Silne właściwości odżywcze tej rośliny pozwalają przede wszystkim chronić skórę i włosy przed nadmiernym przesuszeniem i utratą blasku, np. w czasie ostrej zimy. Olej z krokosza zastosowany na włosy sprawia, że stają się one miękkie, gładkie i odpowiednio odżywione. Olej z krokosza barwierskiego można stosować również jako olejek do ciała lub masażu, dodatek do innych kosmetyków (np. o działaniu przeciwtrądzikowym), a także środek do depilacji dla osób, które zmagają się z problemem wrastających włosków.

Olej z krokosza barwierskiego – gdzie kupić?

Olej z krokosza barwierskiego najpewniej dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością i kosmetykami naturalnymi. Jeśli jednak zależy nam na tym, by przy pomocy oleju barwierskiego poprawić przede wszystkim stan swojej skóry lub włosów, zamiast czystej postaci możemy wybrać kosmetyki z jego dodatkiem, np. z gamy Botanicals Fresh Care L’Oréal Paris. Są to kosmetyki, w których wykorzystany został biodegradowalny i odnawialny olej naturalnego pochodzenia, który dodatkowo połączono z innymi olejami, by jeszcze lepiej przeciwdziałać różnym mankamentom naszych włosów. To preparaty szczególnie polecane osobom, które na co dzień zmagają się z suchymi lub zniszczonymi kosmykami. Specjaliści z L’Oréal Paris nadali olejkom bogatą i kremową konsystencję, by codzienna pielęgnacja włosów stała się jak największą przyjemnością.