Krótka historia grillowania – jak grille ogrodowe stały się tak popularne?

Historia grillowania sięga czasów prehistorycznych, kiedy nasi genialni przodkowie-jaskiniowcy odkryli, że trzymanie mięsa bezpośrednio nad otwartym ogniem przez dłuższy czas, sprawia, że surowy kawałek staje się apetycznym kąskiem. Najprawdopodobniej natknęli się oni na zwierzęta, które zginęły w pożarach lasów. Po oczyszczeniu mięsa okazało się, że jest ono smaczniejsze i łatwiejsze do strawienia niż surowe. Od tego momentu do dziś minęło wiele lat, a grillowanie zdobywa coraz większą popularność. Poznaj historię grillowania mięsa i warzyw od grillomaniak.pl!

Grillowanie – początki

Za bardziej współczesny początek historii grillowania uważa się XVII wiek i plemię Arawak z Karaibów i Ameryki Południowej. To oni jako pierwsi przyrządzali mięso, wbijając je na patyki i trzymając nad ogniem. Nazwali tę metodę gotowania Barbacoa (słowo te później Amerykanie przekształcili na barbeque). Pomysł ten został przejęty przez zdobywców kontynentu z Hiszpanii.

Grillowanie w USA

Grillowanie następnie stało się popularne w USA w stanie Wirginia, później rozprzestrzeniło się na południe przez Północną i Południową Karolinę, aż do Tennessee i Kentucky. Podczas wojny secesyjnej grillowanie zyskało znaczenie polityczne – wspólne grillowanie społeczności miało na celu pozyskanie wsparcia dla żołnierzy.

Dopiero w 1890 roku żywność z grilla stała się dostępna na rynku. Wraz ze wzrostem popularności grillowania, mężczyźni, którzy uważali się za ekspertów w tej dziedzinie, zwęszyli okazję na biznes i zaczęli pobierać opłaty za swoje usługi podczas świąt i publicznych uroczystości. Początkowo gotowali jedzenie w wielkich namiotach, które można było przenosić z miejsca na miejsce. Następnie przekształciły się one w restauracje. W tym samym czasie pojawiły się grille ogrodowe dostępne również dla zwykłych osób do własnego użytku.

Grille ogrodowe dla każdego

W 1897 roku Ellsworth BA Zwoyer jako pierwszy opatentował projekt brykietu z węgla drzewnego, chociaż pomysł ten został skradziony przez firmę Kingsford. Firma ta została założona przez Henry’ego Forda, który to użył skrawków drewna i trocin pozostałych po procesie produkcyjnym jego samochodów i stworzył węgiel drzewny.

Prawdziwy boom na grille węglowe nastąpił w późnych lat czterdziestych, kiedy po wojnie coraz więcej ludzi wybierało życie na przedmieściach. W tym czasie na wielu podwórkach można było zauważyć grill ogrodowy na węgiel. Następna ewolucja pojawiła się w latach sześćdziesiątych, kiedy nastąpił impuls, aby skłonić ludzi do kupowania większej ilości gazu ziemnego. Firma Arkansas Louisiana Gas Company stworzyła nowy rodzaj grilla – grill gazowy na propan. Zwiększyło to koszt grillowania, jednakże urządzenia te były często łatwiejsze w użyciu, a tym samym zyskały na popularności, zastępując niektóre ze starszych modeli.

Grillowanie w Polsce

W Polsce aż 79,5% obywateli posiada grilla ogrodowego, co świadczy o równie dużej popularności grillowania, jak w Stanach Zjednoczonych. Chociaż u nas grillowanie w ogrodzie czy na działce bezsprzecznie kojarzy się kiełbasą, a nie tak jak w USA ze stekiem. Początki wielkiego grillowania nad Wisłą nie sięgają daleko – grille węglowe pojawiły się u nas dopiero w latach 80. Najczęściej używamy metalowego kulistego grilla, chociaż coraz więcej osób decyduje się na bardziej uniwersalne i eleganckie grille trójnogi, na których można zawiesić ruszt lub kociołek do gotowania, jak te od grillomaniak.pl.

Obecnie grillowanie to sposób nie tylko na przyrządzenie jedzenia, ale także na zrelaksowanie się i miłe spędzenie czasu ze znajomymi!