Grill, czyli jak miło spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi

Sezon wiosenno-letni to początek nie tylko pięknej pogody, ale także czyszczenia i rozstawiania ogrodowego grilla. Coraz cieplejsze i dłuższe dni zachęcają do spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy jednym stole. Grillowanie to jeden z elementów polskiej tradycji. Wspólne rozmowy i miło spędzony czas umacniają więzi. Wśród ulubionych potraw Polaków poza kiełbaskami, są też piersi z kurczaka i karkówka. Odpowiednio doprawione i przypieczone zasmakują każdemu. Aby ich smak nie został zabity warto pamiętać o odpowiednim rozpaleniu grilla.

Smaczne dania z grilla węglowego

Grill węglowy jest jednym z najpopularniejszych odmian grilla w Polsce. Jak mówią eksperci z gotowanienapowietrzu.pl jest łatwy w czyszczeniu i tani w utrzymaniu, a odpowiednio rozpalony nie zmienia smaku potraw. Wśród dostępnych modeli największą popularnością cieszą się te z pokrywą. Pokrywa umożliwia przygotowanie potraw nawet w deszczowe dni. Takie rozwiązanie nie psuje planów na weekend i nadal pozwala cieszyć się wspólnym czasem z bliskimi. Innym ważnym elementem dobrego grilla jest jego odporność na korozję. Najlepiej jeśli do wykonania użyto stali nierdzewnej. Aby dania były smaczne warto pamiętać o odpowiedniej podpałce, która nie zmieni smaku potraw. Podpałki nigdy nie dajmy, kiedy grill się pali. Dania z grilla są proste w przygotowaniu i smaczne. Jeśli planujesz grillowanie wieczorem cały jadłospis zdążysz przygotować kilka godzin przed.

Kilka smacznych przepisów

Najprostszym daniem, które można podać gościom są pieczone kiełbaski. Jedyne czego potrzebujesz to odpowiednie porcje, którymi poczęstujesz wszystkich przy stole i do wyboru keczup, musztarda lub chrzan. Innym daniem, które doskonale zda egzamin, a zarazem nie jest tłuste i tuczące będzie kurczak. Kilka piersi z kurczaka zanurz w marynacie z wina, dodaj zioła i przyprawy. Następnie odstaw na 3 godziny, aby mięso przeszło aromatem. Dobrym pomysłem na grillowane danie będzie również ryba. Owiń rybę w folię aluminiową i piecz na ruszcie przez ok. 15 minut.

Dania bez mięsa

Dla fanów owoców i warzyw doskonałym rozwiązaniem na danie z grilla będzie połączenie pomidorów i sera feta. Wszystkie składniki pokrój w plasterki, posyp ziołami i owiń w folię aluminiową. Następnie zapiekaj przez 15 minut. W ramach dań na słodko możesz zaserwować jabłka z bakaliami i migdałami. Rodzynki i migdały wymieszaj z dżemem (smak dowolny). Jabłka obierz i pozbądź się pestek, następnie w zgłębienia nałóż przygotowany wcześniej farsz. Całość skrop sokiem. Zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. 15 minut.

Letnie weekendy

Weekendowe grillowanie to namiastka wakacji. Warto jednak pamiętać o odpowiednim czyszczeniu grilla. Wszystkie resztki jedzenia powinny być dokładnie umyte, w innym wypadku przy kolejnej okazji można się podtruć. Nie tylko o ruszt powinniśmy dbać. Wszystkie resztki, popiół i niedopałki powinny być wyrzucone do śmieci. Należy pamiętać, że nie tylko pokrywę należy oczyścić, ale cały grill. W wysokiej temperaturze wytwarzają się szkodliwe substancje chemiczne, które źle wpływają na ludzki organizm. Dodatkowo pozostałości po poprzedniej zabawie mogą rozpylac się po całym ogrodzie, a przy kolejnym grillowaniu osiadać na świeżych potrawach.

Potrzebujesz więcej inspiracji? Odwiedź gotowanienapowietrzu.pl!